dilluns, 26 de desembre del 2016

Programes d'actes del novè centenari Breda 1968


Col·lecció dels programes d'actes del novè centenari de la consagració del monestir de Sant Salvador de Breda 1968.
La Sra. Rafi Cotano ens ha deixat aquesta col·lecció de material gràfic, que fou recopilada per el seu marit en Joan Rodà, en motiu dels actes del novè centenari, per tal que en fem difussió.
Conté tant els programes i notes de premsa dels actes, com targes i altres elements de difusió del novè centenari de la consagració del monestir de Breda, l'any 1.968.
Jaume Fugarolas n'ha fet l'escaneig i publicació a la xarxa. Feu clic aquí per visualitzar o descarregar els elements.

Que són els actes del novè centenari ?
Transcrivim el contingut d'un dels quaderns de la selva (24-2012) que en parla amb detall.

El Novè Centenari del monestir de Breda.
El 1968 a Breda, va haver-hi festa grossa i amb motiu: feia nou segles que s’havia consagrat l’església del monestir de Sant Salvador. Aleshores, es va establir una Junta Executiva del Novè Centenari formada per trenta-tres persones entre les quals hi havia, Marcel·lí Trunas i Ramon Samon. El programa d’actes associats al Novè Centenari s’estenia des del mes de maig al mes d’octubre. És evident que els actes foren organitzats de manera mancomunada entre els membres de la Junta Executiva, però si mirem el programa veurem la mà de Ramon Samon rere algunes de les activitats. Per exemple, el diumenge 2 de juny hi hagué una exposició de vidres, esmalts, ceràmica i pintura a càrrec de l’Escola Massana. Recordem que Samon n’havia estat alumne. Un altre exemple és l’exposició realitzada els dies 25 d’agost i 2 de setembre sobre l’Orfeó Català així com l’actuació del mateix Orfeó el 6 d’octubre al Cercle Bredenc –amb interpretació inclosa d’El Cant de la Senyera: Samon havia estat acollit, durant el seu període d’estudiant, a casa de dues dones que eren membres de l’Orfeó Català. I, seguint en el terreny musical però al marge del Novè Centenari, havia visitat el poble un any abans, el 1967, el jove cantautor Joan Manuel Serrat. Recordem que era Samon qui difonia la Nova Cançó al poble així que és molt probable que fos ell qui estigués darrere l’organització d’aquest concert. Cal dir que els actes de commemoració del Novè Centenari foren tot un èxit i que es feren moltes activitats de caire cultural que donarien fruit en el futur. Aragay exposà, a la sala d’exposicions de l’antiga parròquia de Santa Maria, actual edifici de l’Ajuntament, trenta-dues obres seves, totes del gènere de la pintura. Alhora, el mateix Aragay va dissenyar un segell commemoratiu de col·leccionista per a l’ocasió. També a la mateixa sala d’exposicions es mostraren diversos documents de l’arxiu històric de Breda. Tampoc no podem oblidar la curiosa iniciativa de situar dues creus de terme, dissenyades pels Amics de les Creus de Terme del Cercle Artístic de Sant Lluc, a les dues entrades del poble. Una està situada als peus del turó de Santa Anna i l’altra a l’alçada de Coll de N’Orri, ja anant cap a Sant Feliu de Buixalleu. El teatre també hi tingué un paper important i el dia 28 de juliol es va fer, a les escales de darrere de l’absis de l’església, una representació de teatre medieval a càrrec de l’Institut del Teatre de Barcelona. El Novè Centenari passà, però deixà un bon regust. L’alcalde Alfons Clavell va reunir, durant el mes d’abril del 1972, aquells que havien format part de la Junta Executiva del Novè Centenari i els va traslladar la intenció de crear una entitat amb prou potencial com per seguir organitzant actes culturals de qualitat com els que s’havien muntat amb èxit durant les celebracions del 1968.